Wifi-deurbellen

Wifi, een afkorting van Wireless Fidelity, is een draadloze technologie die apparaten als computers, smartphones en slimme thuisapparaten zonder fysieke kabels met het internet of met elkaar verbindt. Het maakt gebruik van radiogolven om signalen over te dragen, waardoor een netwerk wordt gecreëerd waarbinnen apparaten kunnen communiceren en gegevens kunnen delen. Op deze manier stelt wifi gebruikers bijvoorbeeld in staat om hun apparaten op afstand te bedienen en te monitoren, ideaal voor een smart home! Ook sommige deurbellen ondersteunen wifi. We spreken dan van wifi-deurbellen, soms ook wel slimme deurbellen of videodeurbellen genoemd.

Op deze pagina over wifi-deurbellen en problemen met wifi

    blauwe WiFi sticker op raam

    Top 5 wifi-deurbellen

    Bij het zoeken naar de beste wifi-deurbel voor jouw voordeur, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee zult moeten houden. Belangrijke aspecten zijn de kwaliteit van de videobeelden, de levensduur van de batterij (voor draadloze modellen), de aanwezigheid van bewegingsdetectie en nachtmodus, de compatibiliteit met slimme thuisplatforms en de beschikbare beveiligingsfuncties. De onderstaande vijf wifi-deurbellen voldoen aan de hoogste eisen en zijn wat ons betreft aan te raden.

    Google Nest Doorbell

    De Google Nest Doorbell is een hoogwaardige wifi-deurbel die je in staat stelt om belangrijke activiteiten bij je voordeur te observeren en relevante meldingen te ontvangen. Deze goede wifi-deurbel onderscheidt zich van de rest met zijn slimme meldingen die het onderscheid kunnen maken tussen mensen, pakketten, dieren en voertuigen. Dankzij de 3:4-beeldverhouding worden personen van top tot teen zichtbaar en kun je pakketjes op de grond zien. Met HDR en nachtzicht biedt de Google Nest Doorbell altijd heldere beelden, ongeacht de lichtomstandigheden. Deze deurbel van Google is geschikt voor elke deur. Je kunt kiezen voor een bedrade installatie of een draadloze installatie.

    Eufy Video Doorbell Dual 2 Pro

    De Eufy Video Doorbell Dual 2 Pro biedt een kristalheldere resolutie en geavanceerde vervormingscorrectie voor scherpe opnames. Deze Eufy-deurbel onderscheidt zich door zijn effectieve vermindering van valse alarmen, dankzij geavanceerde persoonsherkenning. Met een 4:3-beeldverhouding biedt het een ruim zicht van boven naar beneden. De slimme deurbel met een camera ondersteunt interactieve communicatie met tweezijdige audio en biedt de mogelijkheid om tot drie vooraf opgenomen reacties in te stellen voor een extra eenvoudige communicatie. Daarnaast biedt het een AES 256-bits data-encryptie voor beveiligde opslag van het beeldmateriaal. Deze deurbel is te gebruiken in combinatie met de Eufy Homebase.

    Ring Video Doorbell Pro 2 Wired

    De Ring Video Doorbell Pro 2 Wired is een bedrade oplossing die een continue stroomvoorziening biedt voor een uiterst betrouwbare bescherming. Deze Ring-deurbel blinkt uit met zijn 3D-bewegingsdetectie en 1536p-HD-video, dé garantie op een uitgebreid zicht van top tot teen. Het ondersteunt tweerichtingsspraak met ruisonderdrukking en biedt een geavanceerde nachtzichtfunctie. De Pro 2 is compatibel met Alexa en biedt extra functies, zoals pakketdetectie voor Ring Protect-gebruikers. In combinatie met de Ring-camera’s bouw je aan een beveiligingsring rondom je woning.

    Arlo Wire Free Video Doorbell

    De Arlo Wire Free Video Doorbell biedt een draadloze oplossing voor maximale flexibiliteit bij de installatie. Deze goede videodeurbel is uitgerust met geavanceerde functies, zoals real time video-oproepen, hoge resolutie voor realistische beelden en een unieke kijkhoek die bezoekers helemaal vastlegt. Het bevat ook een ingebouwde luidspreker en microfoon voor directe communicatie met bezoekers en een ingebouwde sirene om indringers af te schrikken. Het is een erg goede videodeurbel die via wifi met andere apparaten kan communiceren, zoals de beveiligingscamera’s van Arlo.

    Netatmo Smart Video Doorbell

    De Netatmo Smart Video Doorbell is een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een draadloze videodeurbel met geavanceerde beveiligingsfuncties. Het biedt een 1080p-resolutie voor heldere beelden, zowel na zonsopgang als na zonsondergang. Ook ondersteunt deze Netatmo-deurbel real time gesprekken, iets wat te danken is aan de ingebouwde microfoon en luidspreker. Met het vierkante beeldveld brengt het bezoekers volledig in beeld en maakt het zelfs eventuele pakketten op de grond gewoon zichtbaar. De ingebouwde slimme sirene helpt dan weer indringers af te weren en versterkt de veiligheid in en rond jouw woning. De deurbel is eenvoudig te verbinden met het wifi-netwerk in jouw woning.

    Deurbellen en wifi

    Wifi-deurbellen zijn slimme deurbellen die draadloos verbinding maken met je thuisnetwerk, dit door middel van wifi. Deze geavanceerde apparaten bieden een scala aan functies die verder gaan dan traditionele deurbellen, zoals live video streaming, tweerichtingsaudio en bewegingsdetectie. Vaak beschikken ze ook over nachtzicht. Wanneer iemand op de bel drukt of wanneer beweging wordt gedetecteerd, kunnen deze deurbellen meldingen sturen naar je smartphone of naar een ander verbonden apparaat. Veel wifi-deurbellen hebben ook geïntegreerde camera's. We spreken dan over een videodeurbel. Sommige deurbellen met een camera bieden zelfs de mogelijkheid om beelden op te slaan in de cloud of op een lokaal apparaat. Doordat deze deurbellen via wifi met andere apparaten kunnen communiceren, is het veelal mogelijk om slimme scènes en automatiseringen in te stellen.

    Benodigdheden voor wifi

    Om een wifinetwerk in je huis op te zetten en te gebruiken, zijn er enkele essentiële componenten nodig. Deze vormen de basis voor een stabiel en betrouwbaar netwerk, wat cruciaal is voor de goede werking van wifigestuurde apparaten, bijvoorbeeld slimme deurbellen.

    • Internetverbinding: De basis van elk wifinetwerk is een actieve en stabiele internetverbinding. Dit wordt meestal geleverd door een internetprovider en vereist een abonnement.

    • Modem: Een modem verbindt je thuisnetwerk met het internet dat wordt geleverd door je internetprovider. Het zet de signalen van de provider om in een formaat dat door je thuisnetwerk kan worden gebruikt.

    • Router: Een wifi-router verspreidt het internet van de modem draadloos binnen je huis. Het creëert een draadloos netwerk waarmee meerdere apparaten kunnen verbinden om toegang te krijgen tot het internet.

    • Goede dekking: Voor een sterk en betrouwbaar wifisignaal in je hele huis, kan het nodig zijn om wifi-versterkers of mesh-netwerksystemen te gebruiken. Dit zorgt voor voldoende dekking in alle kamers.

    • Beveiliging: Een veilig wifinetwerk is cruciaal om je gegevens en verbonden apparaten te beschermen. Dit omvat een sterk wachtwoord, het regelmatig bijwerken van de firmware van de router en het gebruik van netwerkbeveiligingstools.

    Soorten wifi-deurbellen

    Er bestaan verschillende soorten wifi-deurbellen. Ze hebben het gebruik van wifi met elkaar gemeen, maar verder hebben ze stuk voor stuk hun eigen kenmerken en voordelen. Ze zijn afgestemd op diverse behoeften en voorkeuren. De basis wifi-deurbel zonder camera is een eenvoudige, kosteneffectieve optie die meldingen stuurt bij activiteit, maar geen visuele monitoring biedt. Slimme wifi-deurbellen zijn dan weer uitgerust met geavanceerdere functies, zoals bewegingsdetectie, integratie met smart-homesystemen en soms zelfs gezichtsherkenning.

    Wifi-deurbellen met een camera bieden live videostreaming en opnamemogelijkheden, waardoor je kunt zien wie er aan de deur staat. Modellen met batterijen bieden meer flexibiliteit, omdat ze niet bedraad hoeven te worden. Dit terwijl bedrade wifi-deurbellen over het algemeen een stabielere verbinding en continue stroomvoorziening hebben.

    Soort wifi-deurbelCameraSlimme functiesStroomvoorzieningPrijsklasse
    Basis wifi-deurbel zonder cameraNeeMelding bij activiteitBatterij of bedraadLaag
    Slimme wifi-deurbelVaak welGeavanceerde functies, zoals bewegingsdetectie, scènes, nachtzicht …Batterij of bedraadMidden tot hoog
    Wifi-deurbel met een cameraJaLive videostreaming en opnamesBatterij of bedraadMidden tot hoog
    Wifi-deurbel met batterijenVaak welVarieertBatterijMidden tot hoog
    Bedrade wifi-deurbelVaak welVarieertBedraadMidden tot hoog

    Sterk wifi-netwerk

    Een sterk wifi-netwerk is cruciaal voor de optimale werking van een wifi-deurbel. Een goede netwerkverbinding zorgt ervoor dat je deurbel snel reageert, heldere video's streamt en betrouwbare meldingen verstuurt. Zonder een stabiele verbinding kunnen er vertragingen optreden in het ontvangen van meldingen of kan de videokwaliteit verminderen, wat de effectiviteit van je deurbel vermindert. Om je wifi-netwerk te versterken, is het installeren van een wifi-versterker of mesh-netwerksysteem aan te raden. Een andere optie is het plaatsen van de router op een meer centrale locatie in je huis om een beter bereik te garanderen. Je kunt de sterkte van je wifi-netwerk testen door de snelheid en stabiliteit te controleren met behulp van apps of online tools. Dit helpt je te bepalen of je netwerk voldoende sterk is voor de eisen van een wifi-deurbel.

    Goed om te weten: sommige slimme wifi-deurbellen worden geleverd met een chime, ofwel een deurbelgong, die ook als wifi-versterker functioneert. Dit kan bijzonder handig zijn, omdat het niet alleen de functionaliteit van de deurbel verbetert, maar ook het algehele wifi-netwerk in je huis kan versterken. Hierdoor krijg je een tweeledig voordeel: een betrouwbare deurbelmelding en een sterker wifi-netwerk voor andere apparaten in je huis.

    Beveiligen van het wifi-netwerk

    Het beveiligen van je wifi-netwerk is essentieel, vooral als je slimme apparaten zoals wifi-deurbellen gebruikt. Een onbeveiligd netwerk opent namelijk de deur voor hackers, die toegang kunnen krijgen tot persoonlijke informatie of die zo je slimme thuisapparaten kunnen overnemen. Om je netwerk te beveiligen, moet je een sterk, uniek wachtwoord instellen en dit regelmatig wijzigen. Gebruik WPA3-encryptie, de nieuwste beveiligingsstandaard, als je router dit ondersteunt. Zorg er ook voor dat de firmware van je router up-to-date is, omdat updates vaak beveiligingspatches bevatten. Het is ook aan te raden om een gastnetwerk op te zetten voor bezoekers, zodat ze geen toegang hebben tot de apparaten op je hoofdnetwerk. Verder raden we aan om te kiezen voor goede en betrouwbare wifi-deurbellen waarvan bekend is dat de producent veel investeert in beveiliging en privacy.

    Meer over veiligheid en privacy bij slimme deurbellen

    Voor- en nadelen van wifi voor deurbellen

    • Draadloze connectiviteit

    • Toegang op afstand

    • Communicatie met andere apparaten

    • Afhankelijkheid van wifi-signaal

    • Beveiligingsrisico’s

    • Goed wifi-netwerk is vereist

    Alternatieven voor wifi-deurbellen

    Indien wifi-deurbellen om de een of de andere reden niet jouw ding zijn, zijn er nog een aantal alternatieven die je kunt overwegen. Er zijn bijvoorbeeld de traditionele of ouderwetse deurbellen met minder functies. Je kunt ook bedrade deurbellen overwegen die dan werken met ethernet of PoE. Ook bluetooth-deurbellen zijn populair als alternatief voor de wifi-deurbel. Tot slot zijn er deurbellen die gebruikmaken van een eigen protocol om te communiceren met chimes, deursensoren, raamsensoren en andere accessoires.

    Type deurbelConnectiviteitInstallatieBenodigdhedenFunctionaliteiten
    Wifi-deurbelDraadloos netwerk (Wifi)Draadloze of bedrade installatieWifi-netwerkSlimme functies, afhankelijk van model
    Ouderwetse deurbelGeen netwerkconnectiviteitBedrade installatieBedrading, belmechanismeBasis belsignaal
    Ethernet-deurbelBedraad netwerk (ethernet)Bedrade netwerkinstallatieEthernetkabel, netwerkpoortSlimme functies, afhankelijk van model
    PoE- deurbelPower over EthernetBedrade installatiePoE-compatibele router/switch, PoE-kabelSlimme functies, afhankelijk van model
    Bluetooth-deurbelBluetooth-verbindingDraadloze of bedrade installatieBluetooth-compatibel apparaatBeperkte slimme functies, lokaal bereik
    Deurbel met eigen protocolSpecifiek draadloos protocolDraadloze of bedrade installatieCompatibele centrale hub of controllerVariërend van basis tot geavanceerd, afhankelijk van systeem

    Stappenplan voor het installeren van een wifi-deurbel

    Bij het installeren van een wifi-deurbel zijn er altijd een aantal stappen die je moet doorlopen. Welke stappen dit zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere het merk en model van de deurbel spelen een rol, net als de vraag of het apparaat batterijgevoed is of bedraad moet worden geïnstalleerd. Het onderstaande stappenplan biedt een algemene leidraad voor de installatie van een wifi-deurbel, maar voor specifieke instructies voor jouw model, kun je maar beter de handleiding van de fabrikant raadplegen of de merk- en modelspecifieke stappenplannen op deze website doornemen.

    1. Stap 1

      Kies een locatie

      Kies een geschikte plaats voor je wifi-deurbel. Idealiter moet deze op de hoogte van de deurknop of iets hoger worden geplaatst, met een duidelijk zicht op de ingang. Het is ook belangrijk dat je op deze locatie een voldoende sterk wifi-signaal hebt. Eventueel dien je een wifi-versterker te installeren.

    2. Stap 2

      Monteer de montagebeugel

      Bevestig de montagebeugel aan de muur. Gebruik een waterpas om te zorgen dat de beugel recht hangt. Teken de boorgaten af en boor indien nodig. Schroef vervolgens de beugel vast.

    3. Stap 3

      Verbind met wifi

      Voordat je de deurbel monteert, verbind je deze (indien mogelijk) eerst met je wifi-netwerk. Dit doe je meestal via een mobiele app die bij de deurbel hoort. Volg de instructies in de app om de deurbel te koppelen aan je wifi-netwerk.

    4. Stap 4

      Bevestig de deurbel

      Als je deurbel een batterij heeft, plaats deze dan en zorg ervoor dat het opgeladen is. Bevestig de deurbel aan de montagebeugel. Als het een bedraad model is, sluit dan de draden aan volgens de instructies van de fabrikant.

    5. Stap 5

      Test de deurbel

      Test de deurbel door op de knop te drukken en controleer of je de bel hoort en/of meldingen ontvangt op je smartphone. Controleer ook de videofunctie en andere slimme functies via de app.

    6. Stap 6

      Configureer instellingen en voorkeuren

      Pas in de app instellingen aan, zoals meldingen, gevoeligheid van bewegingsdetectoren en eventuele andere slimme functies die je deurbel biedt.

    7. Stap 7

      Voer een veiligheidscheck uit

      Controleer of de deurbel stevig vastzit en of alle functies correct werken. Let ook op de veiligheid van je wifi-netwerk en de privacy-instellingen van de deurbel.

      Meer informatie over het aansluiten en installeren van deurbellen

    Problemen met wifi-deurbellen

    2.4 GHz en 5 GHz symbolen lichten op

    Wifi-deurbellen zijn handige toevoegingen aan een slim huis, maar zoals met alle technologie, kunnen ze soms problemen ondervinden. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende problemen met wifi-deurbellen en algemene wifi-problemen. We leggen uit wat de oorzaak is van elk probleem en hoe je dit probleem met wifi kunt verhelpen.

    Zwak wifi-signaal

    Een zwak wifi-signaal is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot onderbroken verbindingen of een slechte videokwaliteit. Dit is vaak het gevolg van een te grote afstand tussen je deurbel en de router. Ook fysieke obstakels, zoals erg goed geïsoleerde muren en/of vloeren, kunnen een rol spelen. Probeer je router dichter bij de deurbel te plaatsen of gebruik een wifi-versterker om het bereik te vergroten. Sommige deurbellen worden geleverd met een chime die ook als wifi-versterker fungeert.

    Wifi valt uit

    Frequente verbindingsonderbrekingen kunnen erg frustrerend zijn. Dit kan het gevolg zijn van netwerkoverbelasting, een instabiele internetverbinding of firmwareproblemen. Controleer of je internetverbinding stabiel is en of er niet te veel apparaten op je netwerk zijn aangesloten. Een routerreset of een firmware-update voor je deurbel kan ook helpen.

    Meldingen komen te laat binnen

    Soms kun je vertraagde meldingen ontvangen, wat betekent dat je pas op de hoogte wordt gebracht van iemand aan de deur lang nadat hij of zij is vertrokken. Dit kan te wijten zijn aan een trage internetverbinding of problemen met de app van de deurbel. Test de snelheid van je internetverbinding en zorg ervoor dat de app van je deurbel up-to-date is. Het herstarten van je smartphone kan soms ook helpen.

    Slechte beeld- of geluidskwaliteit

    Een slechte beeld- of geluidskwaliteit kan het gevolg zijn van een zwakke wifi-verbinding, verouderde software of hardwareproblemen. Verbeter je wifi-signaalsterkte, update de software van je deurbel en controleer of de camera of microfoon van de deurbel niet geblokkeerd of beschadigd is.

    Deurbel wil niet verbinden met wifi

    Als je deurbel helemaal geen verbinding kan maken met wifi, kan dit liggen aan verkeerde netwerkinstellingen, een defecte deurbel of problemen met de router. De oplossing: controleer of je de juiste wifi-gegevens hebt ingevoerd, herstart je router en deurbel en probeer de deurbel opnieuw te koppelen. Als het probleem aanhoudt, is het een goed idee om contact op te nemen met de klantenservice van de deurbelfabrikant.

    Veelgestelde vragen over wifi en wifi-deurbellen

    De wifi-technologie heeft ons leven erg veel gegeven, meer dan alleen slimme deurbellen. Het wijzigde onder meer de manier waarop we communiceren en interactie hebben met slimme apparaten. Deze technologie kan soms vragen oproepen, zeker bij wifi-problemen. Deze FAQ biedt het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over wifi, wifi-deurbellen en problemen met wifi.

    Wie heeft wifi uitgevonden?

    De uitvinding van de moderne wifi wordt vaak toegeschreven aan een team van wetenschappers waartoe onder meer Dr. John O'Sullivan behoorde. Cees Links speelde dan weer een belangrijke rol en ontwikkelde WaveLAN, de voorloper van wifi, en droeg bij aan de ontwikkeling van de latere wifistandaard. In de praktijk hebben verschillende mensen bijgedragen aan de ontwikkeling van wifi, maar zeker in Nederland wordt Cees Links vaak de uitvinder van wifi genoemd.

    Is wifi schadelijk?

    Volgens de huidige wetenschappelijke kennis is wifi niet schadelijk voor de gezondheid. De straling die door wifi-apparaten wordt uitgezonden, is van een type en intensiteit die over het algemeen als veilig wordt beschouwd.

    Is wifi gratis?

    Wifi zelf is een technologie en geen dienst. Je kunt zelf thuis gratis wifi opzetten, maar voor de aansluiting op het internetnetwerk dien je wel te betalen. Sommige plaatsen bieden gratis wifi-toegang, maar thuisgebruikers betalen in principe voor hun internettoegang. Hiervoor sluiten ze een contract met een internetprovider.

    Welke wifi-versterker moet ik gebruiken?

    De keuze voor een wifi-versterker hangt af van de grootte van je huis en de compatibiliteit met je huidige router. Merken als Netgear en TP-Link bieden over het algemeen goede opties.

    Hoe kan ik mijn wifi-wachtwoord veranderen?

    Je kunt je wifi-wachtwoord veranderen door in te loggen op de webinterface van je router. Dit doe je door het IP-adres van je router in een webbrowser in te voeren.

    Hoe kan ik mijn wifi-wachtwoord achterhalen?

    Als je je wifi-wachtwoord bent vergeten, kun je dit meestal vinden op de sticker van de router of door in te loggen op de routerinstellingen.

    Waar moet ik een wifi-versterker plaatsen?

    Plaats een wifi-versterker halverwege tussen je router en het gebied waar het signaal zwak is. Zorg ervoor dat het binnen het bereik van je router is.

    Waarom doet mijn wifi het niet?

    Als je wifi het niet doet, kan dit te wijten zijn aan diverse factoren, zoals een probleem met de router, de internetverbinding of de instellingen van je apparaat.

    Welk wifi-netwerk heb ik?

    Je kunt het type wifi-netwerk dat je hebt, zoals 2.4 GHz of 5 GHz, achterhalen door de specificaties van je router te controleren of door de netwerkinstellingen op je apparaat te bekijken.

    Hoe kan ik mijn wifi-naam veranderen?

    Je kunt de naam van je wifi-netwerk (SSID) veranderen via de instellingen van je router, toegankelijk via een webbrowser.

    Is wifi sneller met glasvezel?

    De wifi-snelheid kan verbeteren met een glasvezelverbinding, omdat glasvezel hogere internetsnelheden biedt dan traditionele breedbandverbindingen.

    Welke wifi-snelheid heb ik nodig voor een wifi-deurbel?

    Voor een stabiele werking van een wifi-deurbel wordt meestal een minimale snelheid van 2 Mbps voor uploads en downloads aanbevolen.

    Hoe kan ik mijn wifi verbeteren?

    Je kunt je wifi verbeteren door de positie van je router te optimaliseren, wifi-versterkers te gebruiken, te zorgen voor minder storingen van andere apparaten en regelmatig je router te updaten.

    Waar moet ik de wifi-repeater plaatsen?

    Plaats een wifi-repeater op een locatie waar het signaal van je router nog sterk genoeg is, maar dicht genoeg bij het gebied waar je het signaal wilt verbeteren.

    Is wifi delen gevaarlijk?

    Wifi delen kan risico's met zich meebrengen als je niet voorzichtig bent met wie toegang krijgt tot je netwerk. Gebruik altijd sterke wachtwoorden en deel je netwerk alleen met vertrouwde personen. Werk bij voorkeur met een gastentoegang.

    Waarom is mijn wifi zo traag?

    Traag wifi kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals verouderde apparatuur, te veel verbonden apparaten, interferentie van andere elektronische apparaten of problemen bij de internetprovider.

    Waarom is mijn wifi-netwerk niet zichtbaar?

    Als je wifi-netwerk niet zichtbaar is, kan dit komen door een probleem met je router, een fout in de instellingen of een storing in je apparaat zelf. Het herstarten van de router en het controleren van de instellingen kan helpen.