Bluetooth deurbellen

De meeste slimme deurbellen maken gebruik van wifi om de verbinding te maken met de gong en jouw smartphone. Dat komt omdat wifi veel voordelen biedt. Vooral goedkopere deurbellen maken soms nog gebruik van bluetooth, veelal voor de verbinding met de gong of chime die je in je woning hebt. Sommige deurbellen die wifi ondersteunen, gebruiken soms bluetooth voor de gong. Hierdoor werkt je deurbel nog altijd als het internet het niet doet. Het is niet omdat een deurbel bluetooth ondersteunt, dat je automatisch via bluetooth met bezoekers kunt spreken. De exacte bluetoothmogelijkheden verschillen per fabrikant.

Op deze pagina over bluetooth deurbellen

    vrouw spreekt in deurbel

    Top bluetooth deurbellen en bluetooth gongs

    Als het over slimme deurbellen gaat, is het overduidelijk dat wifi bij de meeste fabrikanten de voorkeur geniet. Wifi biedt nu eenmaal een groter bereik, kan gemakkelijker verbinding maken met andere slimme apparaten in huis en stelt gebruikers in staat om hun deurbellen vanaf vrijwel elke locatie te bedienen. Hierdoor vind je in het segment van bluetooth deurbellen voornamelijk goedkopere deurbellen van minder bekende merken. Maar laat dat je niet ontmoedigen! Er zijn namelijk enkele juweeltjes te vinden onder deze minder bekende merken. Hieronder ontdek je ze.

    Omni Domo Draadloze Deurbel

    De Omni Domo Draadloze Deurbel is een systeem dat bestaat uit één deurbel en één bluetooth ontvanger die in het stopcontact te pluggen is. Als iemand aanbelt, wordt dit met bluetooth aan de ontvanger doorgegeven die vervolgens een luid geluidssignaal zal doorgeven. Je kunt rekenen op een besturingsafstand van ongeveer tien tot twintig meter in huis. De exacte besturingsafstand is onder andere afhankelijk van de dikte van de muren, de isolatie, de gebruikte materialen en dergelijke meer. De deurbel is draadloos te installeren en wordt geleverd met schroeven en andere benodigdheden.

    Digoo QB-XYZ Wireless Smart Doorbell Video Intercom

    Deze slimme deurbel heeft een camera en een ingebouwde microfoon. De deurbel kan via wifi worden verbonden, waardoor je over alle slimme mogelijkheden van een videodeurbel beschikt. Daarnaast kun je ook via bluetooth verbinding maken met het apparaat. De deurbel is uitgerust met een infraroodlicht, een lichtsensor en een goede camera. Het apparaat geeft een rood lichtje weer bij een bluetoothverbinding en een blauw lichtje bij een wifiverbinding.

    Grothe 43630 Draadloze Gong Bluetooth

    De Grothe 43630 Draadloze Gong Bluetooth is een gong die kan worden gebruikt met een apart te verkrijgen deurbelknop. Deze gong heeft een tweeknopsbediening met spraakuitvoer en beschikt over een SD-kaartslot, zodat je zelf je eigen oproepmelodieën kunt bepalen. Bijzonder aan deze draadloze gong met bluetooth is dat het een ingebouwde luidsprekerfunctie heeft. Je kunt dus via bluetooth verbinding maken met de gong en je favoriete muziek erop afspelen.

    Tuya Smart Battery Wired Bluetooth Doorbell Camera

    De Tuya Smart Battery Wired Bluetooth Doorbell Camera is een slimme deurbel die IP65-waterbestendig is en die over een PIR-bewegingssensor beschikt. Deze slimme deurbel met een HD-camera heeft infraroodnachtzicht en beschikt over een ingebouwde batterij, waardoor het draadloos kan worden geïnstalleerd. Dankzij de twee-wegaudio kun je met bezoekers praten en met dank aan de brede kijkhoek van 135° mis je niemand. De deurbel van Tuya werkt via bluetooth. Je dient dus in de buurt van de deurbel te zijn om verbinding te kunnen maken.

    Bluetooth-technologie

    Bluetooth is een draadloze technologie waarmee je verschillende apparaten op korte afstand met elkaar kunt verbinden zonder dat er kabels aan te pas komen. Denk hierbij aan het verbinden van je smartphone met een draadloze koptelefoon of aan het uitwisselen van foto's tussen twee smartphones. Bluetooth maakt gebruik van radiogolven, vergelijkbaar met wifi, maar is voornamelijk bedoeld voor korte afstanden, meestal tot ongeveer 10 meter. Wanneer twee bluetooth apparaten dicht bij elkaar zijn, kunnen ze pairen of zich met elkaar verbinden en gegevens uitwisselen.

    bovenste hoek smartphonescherm

    Apparaten die bluetooth gebruiken

    Bluetooth kent een breed scala aan toepassingen, wat betekent dat veel van de apparaten die je dagelijks gebruikt waarschijnlijk over deze technologie beschikken. Door de eigenschappen van bluetooth wordt de technologie vooral gebruikt bij apparaten die zich dicht bij elkaar bevinden.

    • Smartphones en tablets: Hiermee kun je bestanden delen, muziek afspelen op bluetooth luidsprekers of bellen met een draadloze headset.

    • Koptelefoons en oordopjes: Hiermee kun je muziek, podcasts of audioboeken beluisteren zonder dat je last hebt van vervelende draden.

    • Luidsprekers: Draadloze luidsprekers die je kunt verbinden met je smartphone of computer om je favoriete muziek af te spelen.

    • Smartwatches: Deze horloges kunnen verbinding maken met je smartphone om meldingen weer te geven, muziek te regelen en meer.

    • Toetsenborden en muizen: Draadloze apparaten die zorgen voor een opgeruimde werkplek zonder kabels.

    • Bluetooth deurbellen: Hiermee kun je via je smartphone zien wie er voor je deur staat, zelfs als je niet thuis bent.

    Voor- en nadelen van bluetooth

    De bluetooth technologie heeft een aantal onmiskenbare voordelen. Zo werkt het draadloos, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is en er geen kabels rondslingeren. Ook is het een universeel gestandaardiseerde technologie, waardoor talloze apparaten van uiteenlopende fabrikanten de onderliggende techniek ondersteunen. De nieuwe versies van bluetooth vergen bovendien weinig energie, waardoor de batterij van jouw smartphone niet meteen leegloopt. Verder is bluetooth beperkt tot lokaal gebruik. Een hacker aan de andere kant van de wereld kan dus niet via bluetooth toegang krijgen tot een apparaat.

    Weet wel dat er ook nadelen zijn aan het gebruik van bluetooth. Het beperkte bereik zorgt er bijvoorbeeld voor dat je over minder mogelijkheden beschikt, omdat je het apparaat enkel kunt bedienen als je zelf in de buurt bent. Bovendien kunnen er soms verbindingsproblemen ontstaan, zeker in een grote woning. Verder kan bluetooth wat langzamer zijn dan andere technologieën. Zeker voor gegevensoverdracht zijn er snellere oplossingen.

    Bluetooth versus wifi

    Hoewel zowel bluetooth als wifi draadloze technologieën zijn waarmee apparaten kunnen communiceren, hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen, sterktes en zwaktes. Ze zijn ontworpen voor verschillende doeleinden en hun eigenschappen weerspiegelen dit.

    Het belangrijkste doel van bluetooth is om apparaten over korte afstanden met elkaar te verbinden. Hierbij kan je denken aan het koppelen van je smartphone aan een hoofdtelefoon of een smartwatch. Bluetooth is ideaal voor dit soort toepassingen, vanwege het lage energieverbruik en het eenvoudige verbindingsproces. Wifi is dan weer geoptimaliseerd voor het leveren van internettoegang over langere afstanden. Het is krachtig genoeg om gegevens te verzenden en te ontvangen met hoge snelheden, wat het ideaal maakt voor zaken als streaming, browsen en downloaden.

    Bluetooth deurbellen zijn vaak eenvoudig in te stellen en kunnen direct verbinding maken met je smartphone wanneer je binnen het bereik bent. Ze hebben echter een beperkt bereik en zijn afhankelijk van de aanwezigheid van je smartphone om effectief te werken. Deurbellen met wifi hebben dan weer een breder bereik, dankzij het wereldwijde internetnetwerk, en kunnen je altijd en overal op de hoogte brengen. Bovendien kunnen ze vaak worden geïntegreerd met andere domoticaoplossingen en bieden ze veelal extra mogelijkheden, zoals video-opname in de cloud.

    Bluetooth

    Wifi

    Primair doel

    Korte-afstandsverbindingen

    Lange-afstandsverbindingen

    Bereik

    Meestal tot 10 meter

    Elke locatie met internettoegang

    Snelheid

    Beperkt

    Hoog tot heel hoog

    Complexiteit

    Simpel pairingsproces

    Verbinden met wifinetwerk

    Bluetooth zonder vertraging

    Een van de vaak aangehaalde nadelen van bluetooth is de vertraging of latency. Dit refereert naar de tijd tussen wanneer een signaal wordt verzonden en wanneer het daadwerkelijk wordt gehoord. In de vroege dagen van bluetooth kon er een merkbare vertraging zijn, wat er bijvoorbeeld voor kon zorgen dat het geluid niet synchroon liep met het beeld. Met de introductie van nieuwere bluetooth versies is deze vertraging drastisch verminderd. Deze verbeteringen zorgen bijna voor een live-ervaring. Hierdoor wordt bluetooth ook steeds beter geschikt voor bijvoorbeeld deurbellen met een microfoon. Het is natuurlijk wel essentieel om ervoor te zorgen dat ook jouw smartphone deze geavanceerde technologieën ondersteunt.

    Stappenplan om te verbinden met een bluetooth deurbel

    Het via bluetooth verbinden van je smartphone met je deurbel kan je de mogelijkheid bieden om meldingen te ontvangen, gesprekken te voeren met bezoekers en soms zelfs videostreams te bekijken. Dit is uiteraard afhankelijk van de functies van je deurbel. Hoewel de specifieke stappen enigszins kunnen verschillen, afhankelijk van het merk en het model van zowel de smartphone als de deurbel, biedt dit stappenplan een algemeen overzicht van het koppelingsproces.

    1. Stap 1

      Zorg ervoor dat beide apparaten bluetooth kunnen gebruiken

      Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar voordat je begint, moet je nagaan of zowel je smartphone als je deurbel uitgerust zijn met de bluetoothfunctionaliteit. Raadpleeg de handleidingen of de specificaties van elk apparaat om dit te verifiëren. Ga vervolgens naar de instellingen van je smartphone en zorg ervoor dat bluetooth is ingeschakeld. Hierdoor kan je telefoon andere bluetooth apparaten in de omgeving detecteren.

    2. Stap 2

      Zet de deurbel in detecteerbare modus

      Bij sommige deurbellen moet je op een knopje drukken om verbinding te kunnen maken. Dit stelt de deurbel in staat om door andere bluetooth apparaten, zoals je smartphone, te worden gedetecteerd. Hoe je dit doet, verschilt per model. Het is aan te raden om de handleiding van de deurbel te raadplegen.

    3. Stap 3

      Maak de koppeling

      In het bluetooth menu van je smartphone zou er een optie moeten zijn om te zoeken of te scannen naar beschikbare apparaten. Start deze scan om de deurbel te detecteren. Zodra de scan is voltooid, moet de deurbel verschijnen in een lijst van beschikbare apparaten op je smartphone. Tik op de naam of het modelnummer van de deurbel om een verbinding te maken.

    4. Stap 4

      Test de verbinding

      Druk op de bel en/of gebruik de app om te zien of je meldingen op je smartphone ontvangt. Dit bevestigt dat de verbinding correct is gemaakt. Schakel bluetooth niet uit en blijf binnen het bereik van de deurbel, anders moet je mogelijk opnieuw verbinding maken met de bluetooth deurbel.

    Veelgestelde vragen over bluetooth en bluetooth deurbellen

    Bluetooth deurbellen zijn over het algemeen wat minder gangbaar, maar kunnen een uitstekend alternatief zijn voor de ouderwetse deurbel. Er zijn veel mensen die de eenvoud van een bluetooth deurbel waarderen en die specifiek op zoek zijn naar dergelijke oplossingen. Andere mensen hebben nog vragen over bluetooth en de mogelijkheden van deze technologie. Deze FAQ biedt hier inzicht in.

    Wie heeft bluetooth uitgevonden?

    Bluetooth is uitgevonden door Jaap Haartsen, een Nederlander die bij het Zweedse bedrijf Ericsson in dienst was.

    Vanwaar komt de naam bluetooth?

    De naam verwijst naar koning Harald Blauwtand. Het bluetooth-logo bevat zijn initialen in de Noordelijke runentekens. Harald Blauwtand wist als geen ander de verschillende volken in zijn rijk te doen samenwerken, net zoals bluetooth verschillende apparaten doet samenwerken.

    Wanneer is bluetooth uitgevonden?

    Bluetooth is in 1994 uitgevonden, maar het duurde nog even voordat de techniek echt op de consumentenmarkt werd geïntroduceerd. In 1998 werd de Bluetooth Special Interest Group opgericht waaraan onder meer Apple, Microsoft, Motorola en Nokia deelnamen.

    Waar is bluetooth voor?

    Bluetooth is een draadloze technologie die is ontworpen om gegevens over korte afstanden tussen apparaten uit te wisselen. Het wordt gebruikt voor het verbinden van diverse apparaten, zoals smartphones, luidsprekers, laptops, oordopjes en deurbellen.

    Is bluetooth veilig?

    Over het algemeen is bluetooth veilig, maar zoals bij elke draadloze technologie zijn er potentiële kwetsbaarheden. Regelmatige software-updates en het gebruik van de nieuwste versies van bluetooth kunnen helpen om veel van deze risico's te verminderen. Het is ook een goed idee om je bluetooth uit te schakelen wanneer je het niet gebruikt en om alleen met apparaten te koppelen die je vertrouwt.

    Is bluetooth slecht voor je?

    Er is momenteel geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan bluetoothstraling schadelijk is voor de gezondheid, niet op de korte en niet op de lange termijn. Bij het gebruik van bluetooth gaat het sowieso om lage stralingsniveaus. Bluetooth maakt gebruik van radiogolven met een zeer laag vermogen.