drie cameralenzen
09.1.2024

Alles over de resolutie bij slimme deurbellen

Bij het vergelijken van slimme deurbellen is resolutie een term die je vaak tegenkomt. Fabrikanten benadrukken graag de hoge resolutie van hun deurbellen. De resolutie is een waar verkoopargument. Echter, de gebruikte termen en cijfers kunnen verwarrend zijn. Er zijn heel wat synoniemen en ze worden vaak door elkaar gebruikt. Terwijl sommige consumenten geloven dat een hogere resolutie automatisch beter is, is dit niet altijd noodzakelijk. De resolutiebehoefte varieert per situatie, en wat voor jou essentieel is, kan voor een ander overbodig zijn.

Op deze pagina over de resolutie bij slimme deurbellen met een camera

    Resoluties bij slimme deurbellen en beveiligingscamera’s

    camera wordt vastgevezen met schroevendraaier

    Wanneer we het over de resolutie van een slimme deurbel met camera hebben, verwijzen we in de praktijk naar de hoeveelheid detail die de camera kan vastleggen. In technische termen wordt resolutie gedefinieerd door het aantal pixels dat horizontaal en verticaal op het scherm of in een afbeelding aanwezig is. Een pixel is de kleinste eenheid van een digitaal beeld en meer pixels betekent dus ook meer details. De resolutie wordt vaak uitgedrukt in termen als Full HD, 2K en 4K. Bij slimme deurbellen is een hoge resolutie vooral belangrijk voor het duidelijk kunnen zien van gezichten, nummerplaten en andere belangrijke details die kunnen helpen bij het beveiligen van de woning en het identificeren van inbrekers.

    ResolutieAndere benamingenAantal MPPixels horizontaalPixels verticaalVoordelenNadelenVoorbeeld
    HD720p1 MP1280720Betaalbaar, voldoende voor basisgebruikLagere beeldkwaliteitDahua VTO2111D-WP
    Full HD1080p2 MP19201080Goede balans tussen kwaliteit en prijsKan tekortschieten bij behoefte aan beelddetailRing Video Doorbell Pro
    2KQHD4 MP25601440Scherper dan Full HD, ideaal voor meer detailDuurder en niet altijd nodigEufy Video Doorbell 2K
    5MP5 MP25921944Betere beeldresolutie dan 2K, goed detailniveauDuurder en niet altijd nodigReolink Video Doorbell Wi-Fi
    4KUltra HD, 4K UHD8 MP38402160Zeer hoge beeldkwaliteit, geschikt voor gedetailleerde observatieDuurder en zeker niet altijd nodigLorex 4K Wired Video Doorbell
    8K8K UHD 33 MP76804320Extreem hoge resolutie voor uitzonderlijke beeldkwaliteitErg duur en momenteel niet verkrijgbaarGeen

    Slimme deurbellen met een HD-resolutie (1 MP)

    Een megapixel of MP staat gelijk aan 1 miljoen pixels. Dit wil zeggen dat het aantal pixels in de breedte maal het aantal pixels in de lengte ongeveer 1 miljoen bedraagt. Bij een HD-camera (High Definition) gaat het vaak om 1280 x 720 pixels. Vanwege dit laatste wordt het soms ook wel een 720p-camera genoemd. HD is ongeveer vier keer scherper dan de vroegere SD of Standard Definition. Laat je echter niet misleiden door die laatste term: SD is tegenwoordig al lang niet meer de standaard. Meer zelfs: ook HD is achterhaald. De meeste producenten van slimme deurbellen kiezen tegenwoordig voor Full HD of beter. Slimme deurbellen met een resolutie van 1 MP zijn over het algemeen goedkopere en minder kwaliteitsvolle deurbellen. Onder meer de onderstaande slimme deurbellen hebben een HD-resolutie. Vaak gaat het om Chinese en minder bekende deurbelmerken.

    Slimme deurbellen met een Full HD-resolutie (2 MP)

    Vaak hebben slimme deurbellen een Full HD-resolutie. Dit wil zeggen dat het beeld in totaal 2,07 megapixels heeft, of afgerond 2 MP. Het beeld is dan 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog. Omwille van dit laatste wordt Full HD ook vaak aangeduid als 1080p. Dit zijn allemaal verschillende benamingen voor een en dezelfde resolutie. De beeldverhouding bij een Full HD-resolutie is 16:9. Tegenwoordig wordt een Full HD-deurbel als de standaard beschouwd, omdat het voor de meeste toepassingen gewoon voldoende goed is en het ook nog eens heel betaalbaar is. Onder andere de onderstaande slimme deurbellen hebben een Full HD-resolutie:

    Slimme deurbellen met een 2K-resolutie (4 MP)

    Een 2K-resolutie wordt ook wel eens QHD genoemd. Dit zit juist tussen Full HD en 4K in. De resolutie bedraagt 2560 x 1440 pixels, waardoor alles ongeveer twee keer scherper is dan bij een Full HD-camera. Deze resolutie wordt minder vaak gebruikt bij slimme deurbellen, maar komt wel degelijk voor. Voor de meeste mensen is een 2K-resolutie meer dan voldoende scherp. Het bekendste voorbeeld van een slimme deurbel met een 2K-resolutie vinden we bij het merk Eufy. De Eufy Video Doorbell 2K is te verkrijgen in een bedrade uitvoering én een draadloze uitvoering.

    Slimme deurbellen met een 5MP-resolutie

    Bij beveiligingscamera’s gebruikt men soms ook een 5MP-resolutie. Dit wil zeggen dat de resolutie 2592 x 1944 pixels is. Qua beeld scoort dit dus 2,5 keer beter dan een Full HD-deurbel. De beeldverhouding is hierbij ook anders en bedraagt 4:3 in plaats van 16:9. Deze resolutie komt zo goed als niet voor bij televisies, maar vrijwel alleen bij beveiligingscamera’s. Toch zijn er ook een aantal slimme deurbellen met een 5MP-resolutie, bijvoorbeeld de onderstaande:

    Slimme deurbellen met een 4K-resolutie (8 MP)

    De 4K-resolutie is de opvolger van de 5MP-resolutie en wordt tegenwoordig vaker gebruikt dan die laatste. Soms wordt deze resolutie ook wel Ultra HD of 4K UHD genoemd. Ook hier gaat het om verschillende benamingen voor hetzelfde. De beelden die deze camera schiet, zijn vier keer zo groot in vergelijking met de beelden bij een Full HD-camera. Het beeld is daarbij 3840 x 2160 pixels groot. Deze camera’s leveren haarscherpe beelden waarop alle details goed zichtbaar zijn. Het prijskaartje ligt ook hoger. Hierdoor worden dergelijke camera’s vooral gebruikt voor beveiligingscamera’s en minder vaak voor slimme deurbellen. De allereerste 4K-deurbel op de markt is de Lorex 4K Wired Video Doorbell. Verder is er nog maar weinig concurrentie binnen dit segment.

    Slimme deurbellen met een 8K-resolutie (33 MP)

    De 8K-resolutie wordt vooral gebruikt voor hypermoderne televisieschermen. Bij een 8K-resolutie gaat het om 7.680 horizontale en 4.320 verticale pixels. De 8K verwijst naar 8.000, omdat er (ruim) afgerond 8.000 horizontale pixels zijn. 8K wordt ook wel UHD genoemd en heeft vier keer zoveel pixels als 4K. Dit zorgt voor nog scherpere en gedetailleerde beelden. Tegelijkertijd heeft dit ook een flink prijskaartje. Daarom worden er niet veel 8K-beveiligingscamera’s gemaakt, laat staan 8K-deurbellen. Voor veel consumenten is het gewoon te veel van het goede en voegt het weinig meerwaarde toe, terwijl de prijs heel hoog zou liggen. Als de 8K-resolutie in de toekomst betaalbaarder wordt, zullen wellicht meer 8K-deurbellen aan het assortiment worden toegevoegd.

    Voor- en nadelen van een hogere resolutie

    Als je op zoek bent naar de beste slimme deurbel, is de beeldresolutie een belangrijke factor om rekening mee te houden. Dit bepaalt namelijk de kwaliteit en bruikbaarheid van de beelden. Hogere resoluties bieden scherpere, meer gedetailleerde beelden, wat cruciaal kan zijn voor het identificeren van personen bij je voordeur. Echter, deze verhoogde beeldkwaliteit komt met bepaalde nadelen. Deze deurbellen zijn bijvoorbeeld veel duurder. Er is ook sprake van een grotere opslagbehoefte voor beeldmateriaal. Dit zorgt ervoor dat een geheugenkaart sneller vol is, waardoor dure cloudopslag of een NAS noodzakelijk kan zijn. Dit laatste resulteert in technische uitdagingen. Hogere resoluties kunnen ook meer van de batterij vergen. Soms is dit zo problematisch dat men enkel bedrade deurbellen met een hoge resolutie aanbiedt.

    • Verbeterde beeldkwaliteit en beter zicht bij weinig licht

    • Groter gezichtsveld en betere zoommogelijkheden

    • Toegenomen veiligheid

    • Grotere opslagbehoefte en duurdere cloudopslag

    • Kortere batterijduur of enkel bedrade opties

    • Hogere kosten en potentiële netwerkbelasting

    Alternatief: slimme deurbel en beveiligingscamera’s combineren

    besneeuwd metalen hek met camera en brievenbusgleuf

    Het combineren van een slimme deurbel met een lagere resolutie en externe beveiligingscamera's van een hogere kwaliteit kan een effectieve oplossing zijn om zowel kosten te besparen als de veiligheid te verhogen. Onder andere Eufy, Ring en Foscam hebben goede slimme deurbellen en beveiligingscamera’s die eenvoudig met elkaar te koppelen zijn. De integratie van deze apparaten binnen hetzelfde ecosysteem zorgt voor een naadloze samenwerking en bediening via een centrale app. Zo kun je met een enkele app zowel de live feed van je deurbel bekijken als de opgenomen beelden van je beveiligingscamera's, en krijg je een volledig beeld van wat er rondom je huis gebeurt. Je kunt het ook zo instellen dat de beveiligingscamera’s automatisch beginnen te filmen als iemand aanbelt of als de deurbel beweging detecteert. Hierdoor kun je de bezoeker ook nog eens vanuit verschillende hoeken filmen, waardoor de kans op een succesvolle identificatie toeneemt.