Uitgesneden wolk uit dik materiaal met daaronder 'download' geschreven
09.1.2024

Deurbel verbinden met een NAS of de cloud

Steeds meer mensen willen zelf de controle over hun gegevens behouden en kiezen daarom voor NAS-opslag, waarbij een NAS bijvoorbeeld fungeert als opslagstation en surveillance station. Toch blijft ook cloudopslag op externe servers een populaire keuze. Of je nu kiest voor een cloudopslagdienst, zoals Dropbox en Google Drive, of eerder voor een NAS, hoe dan ook ben je zeker van een flexibele en veilige manier om toegang te krijgen tot de videobeelden die jouw deurbel vastlegt.

Op deze pagina over deurbellen verbinden met een NAS of de cloud

    Opslaan van beelden op een NAS of in de cloud

    Een netwerkgekoppelde opslag of Network Attached Storage (NAS) is een opslagapparaat dat is verbonden met je thuisnetwerk, waardoor je 100% controle hebt over je gegevens en deze lokaal opslaat. Dit biedt een hoge mate van privacy en een snelle toegang binnen je netwerk. Cloudopslag houdt dan weer in dat je gegevens worden opgeslagen op servers van een externe provider, die via het internet toegankelijk zijn. Dit biedt het voordeel van toegang vanaf elke locatie en vaak heb je ook een grotere opslagcapaciteit. Het brengt echter ook afhankelijkheid van externe diensten en potentiële privacyzorgen met zich mee.

    KenmerkNAS-opslag Cloudopslag
    Locatie gegevens Lokaal, binnen het thuisnetwerk Extern, op servers van de dienstverlener
    Controle over gegevens Volledige controle, beheerd door gebruiker Beheerd door serviceprovider, afhankelijk van hun beleid en beveiliging
    ToegankelijkheidVoornamelijk binnen het netwerk, beperkte externe toegang Overal toegankelijk via internet
    PrivacyHogere privacy, aangezien gegevens lokaal worden bewaard Kan privacyzorgen oproepen, afhankelijk van de beveiligingspraktijken van de provider
    CapaciteitAfhankelijk van de grootte van de NAS Vaak grotere en schaalbare opslagcapaciteit
    Back-up en redundantie Afhankelijk van de configuratie van het NAS-systeem Doorgaans geïntegreerde back-up en redundantieopties
    KostenEenmalige aanschafkosten van NAS-apparaat, geen doorlopende kosten Meestal maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten
    Installatie en onderhoud Vereist set-up en regelmatig onderhoud door gebruiker Minimaal onderhoud, beheerd door serviceprovider

    Voor- en nadelen van een deurbel verbinden met een NAS

    • Volledige controle over de gegevens

    • Verbeterde privacy

    • Geen doorlopende kosten

    • Aanschaf van een NAS is noodzakelijk

    • Kan complex zijn om in te stellen en te beheren

    • Beperkte toegang buiten het netwerk

    Voor- en nadelen van een deurbel verbinden met de cloud

    • Gemakkelijk op te zetten

    • Altijd en overal toegang tot de beelden

    • Automatische back-ups

    • Privacyzorgen, want gegevens worden gedeeld

    • Vaak maandelijkse kosten

    • Afhankelijkheid van internet

    Slimme deurbel verbinden met de cloud of met een NAS

    Het verbinden van een slimme deurbel met cloudopslag biedt het grote voordeel van toegankelijkheid en veiligheid. Door beelden op te slaan in de cloud, zijn ze altijd en overal toegankelijk, zelfs als er thuis iets gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan een inbraak, waarbij lokale opslagapparaten als een NAS beschadigd of ontvreemd kunnen worden. Cloudopslag maakt het gemakkelijker om in dergelijke situaties snel toegang te krijgen tot bewijsmateriaal en kan helpen bij het identificeren van de daders. Daarnaast biedt cloudopslag vaak extra functionaliteiten, zoals het delen van beelden en het instellen van geautomatiseerde back-ups.

    Slimme deurbel verbinden met Dropbox

    Dropbox staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Door je slimme deurbel te verbinden met Dropbox, worden opgenomen beelden automatisch geüpload naar je Dropbox-account, waar ze veilig worden bewaard en gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf elk apparaat met internettoegang. Dropbox biedt robuuste beveiligingsmaatregelen, waaronder encryptie en tweestapsverificatie, wat de veiligheid van je gegevens garandeert. Er zijn verschillende slimme deurbellen die met Dropbox kunnen worden verbonden, waaronder de Netatmo Smart Video Doorbell. Bij Dropbox krijg je gratis 2 GB opslagruimte. Je kunt ook extra gratis opslagruimte verdienen. Met een Dropbox Advanced-account kun je tot 1 TB cloudopslagruimte krijgen.

    Slimme deurbel verbinden met Google Drive

    Het koppelen van je slimme deurbel aan Google Drive kan een efficiënte manier zijn om je videobeelden op te slaan en te beheren. Met Google Drive kun je de beelden veilig in de cloud opslaan en heb je de mogelijkheid om ze vanaf elke locatie te bekijken en te downloaden. Deze set-up is extra handig als je al andere Google-producten gebruikt, omdat het naadloos integreert met het Google-ecosysteem. Bovendien biedt Google Drive uitgebreide beveiligingsfuncties en eenvoudige deelopties, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor de opslag van videobeelden van slimme deurbellen. Je bent echter zeker niet beperkt tot Google-producten. Bijvoorbeeld de Smartwares DIC-23216 kan ook worden verbonden met Google Drive. Hiervoor dien je eerst een account aan te maken bij Google Drive. Bij Google Drive krijg je 15 GB aan kosteloze opslag. Als je meer opslagruimte nodig hebt, dien je hiervoor te betalen.

    Slimme deurbel verbinden met iCloud

    Voor gebruikers van Apple-apparaten kan het aantrekkelijk zijn om een slimme deurbel te verbinden met iCloud. Dit zorgt voor een geïntegreerde ervaring waarbij beelden direct worden geüpload naar je iCloud-account, waar je ze gemakkelijk kunt bekijken en beheren via je iPhone, iPad of Mac. iCloud staat bekend om zijn sterke beveiliging en gebruiksgemak, en biedt ook de mogelijkheid om beelden te delen met familieleden of autoriteiten (indien nodig). Onder meer de slimme deurbel Aqara G4 kan worden verbonden met iCloud. Bij Apple krijg je 5 GB gratis iCloud-opslag als je je aanmeldt op een iPad, iPhone of Mac. Je kunt ook extra opslagruimte aanschaffen door middel van een abonnementsmodel.

    Slimme deurbel verbinden met OneDrive

    Het koppelen van een slimme deurbel aan Microsoft OneDrive biedt een goede oplossing voor gebruikers die vertrouwd zijn met het Microsoft-ecosysteem. Door deze koppeling te realiseren, kunnen de videobeelden van de deurbel direct worden opgeslagen in je OneDrive-account, waar ze veilig in de cloud worden bewaard. Deze aanpak is bijzonder handig voor gebruikers die al gebruikmaken van andere Microsoft-producten en -diensten, zoals Windows of Office 365, en die dus al een OneDrive-account hebben. Een pluspunt is dat OneDrive extreem sterke beveiligingsfuncties biedt, zoals bestandsencryptie en tweestapsverificatie, waardoor je videobeelden beschermd zijn tegen ongeautoriseerde toegang. Het gebruiksgemak van OneDrive, samen met de mogelijkheid om bestanden eenvoudig te delen en te beheren, maakt het een aantrekkelijke optie voor de opslag van beelden van slimme deurbellen. Onder meer de Reolink Doorbell Wifi is compatibel met OneDrive.

    Slimme deurbel verbinden met een eigen FTP-server

    Het instellen van een eigen FTP-server voor je slimme deurbel biedt een hoger niveau van controle en personalisatie. Met een FTP-server kun je je videobeelden opslaan op een server die je zelf beheert, wat zorgt voor een flexibele en potentieel veiligere opslagoplossing. Deze optie vereist echter meer technische kennis en onderhoud dan de standaard cloudopslagdiensten. Het gebruik van een FTP-server is ideaal voor gebruikers die behoefte hebben aan uitgebreide aanpassingsmogelijkheden en volledige controle over hun gegevensopslag. FTP-opslag is onder meer beschikbaar voor de Netatmo Smart Video Doorbell.

    Slimme deurbellen met een eigen cloudoplossing

    Sommige slimme deurbelfabrikanten bieden hun eigen cloudoplossingen aan. Deze diensten zijn specifiek ontworpen om naadloos samen te werken met de bijbehorende deurbellen. Soms verwerkt men ook bepaalde gegevens in de cloud, waardoor complexe gezichtsherkenningsverwerkingen, AI-verwerkingen en geautomatiseerde alerts tot de mogelijkheden behoren. Vaak heb je hiervoor een betaald abonnement nodig, maar er zijn ook deurbelfabrikanten die gratis cloudopslag bieden. Je hoeft zelf (vrijwel) niks in te stellen en rekent vooral op gebruiksgemak.

    Slimme deurbel verbinden met een Synology NAS

    Veel mensen die op zoek zijn naar een NAS-compatibele deurbel, willen deze verbinden met een Synology NAS. Synology staat bekend om zijn robuuste en gebruiksvriendelijke NAS-systemen. De Synology NAS stelt gebruikers in staat om grote hoeveelheden data efficiënt te beheren. Om je slimme deurbel met een Synology NAS te verbinden, dien je eerst je Synology NAS correct te configureren en ervoor te zorgen dat het op hetzelfde netwerk is aangesloten als je deurbel. Vervolgens configureer je de deurbel om verbinding te maken met de NAS. Hoe dit verloopt, is deels afhankelijk van welke deurbel je hebt. Over het algemeen gaat het erg eenvoudig en moet je het IP-adres van de NAS en de inloggegevens invoeren. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, worden de videobeelden rechtstreeks naar de NAS gestuurd, waar ze veilig worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor verder beheer.

    Stap voor stap een slimme deurbel verbinden met een eigen NAS

    Het aansluiten van een slimme deurbel op een eigen netwerkgekoppelde opslag biedt een veilige en persoonlijke manier om videobeelden op te slaan en te beheren. Hoe je dit exact doet, kan per deurbel of per NAS-opslagsysteem verschillen. Hieronder vind je een algemeen stappenplan. Het blijft aan te raden om de handleidingen van je apparaten door te nemen voor gedetailleerde instructies.

    1. Stap 1

      Kies een geschikte NAS

      Begin met het selecteren van een NAS die past bij je opslagbehoeften en netwerkcapaciteiten. Zorg ervoor dat de NAS compatibel is met je slimme deurbel en voldoende opslagcapaciteit heeft voor de videobeelden die je wilt opslaan.

    2. Stap 2

      Stel de NAS correct in

      Configureer je NAS volgens de instructies van de fabrikant. Dit omvat het instellen van netwerkparameters, gebruikersaccounts en opslagquota. Zorg ervoor dat je NAS is beveiligd met sterke wachtwoorden en, indien mogelijk, encryptie om je gegevens optimaal te beschermen.

    3. Stap 3

      Verbind de deurbel met het netwerk

      Zorg ervoor dat je slimme deurbel correct is geïnstalleerd en verbonden met je thuisnetwerk. Dit kan via wifi of een bedrade ethernetverbinding, afhankelijk van het model van de deurbel. Zorg er in ieder geval voor dat de deurbel met hetzelfde netwerk is verbonden als de NAS.

    4. Stap 4

      Configureer de opslaginstellingen op de deurbel

      Ga naar de instellingen van je slimme deurbel en selecteer de optie om videobeelden op te slaan op een NAS. Voer het IP-adres van je NAS in en de inloggegevens die je hebt ingesteld.

    5. Stap 5

      Test de verbinding

      Test of de opnames correct worden overgedragen naar je NAS. Je kunt dit doen door een testopname te maken en te controleren of deze op je NAS verschijnt.

    6. Stap 6

      Beheer en monitor je opnames

      Het regelmatig controleren en beheren van je opnames is belangrijk. Zorg ervoor dat je NAS voldoende ruimte heeft en dat de opnames toegankelijk zijn wanneer nodig. Zorg er eveneens voor dat zowel je slimme deurbel als je NAS regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste software-updates.

    Stap voor stap een slimme deurbel verbinden met de cloud

    Veel slimme deurbellen kunnen met een cloudopslagdienst worden verbonden. Welke cloudopslagdiensten worden ondersteund, kan per fabrikant verschillen. Ook hoe je de koppeling realiseert, verschilt per deurbel en per cloudopslagdienst. Toch is dit in grote lijnen min of meer gelijklopend. Dit stappenplan verduidelijkt het een en ander.

    1. Stap 1

      Kies een geschikte cloudopslagdienst

      Selecteer een cloudopslagdienst die past bij je behoeften, zoals Google Drive of iCloud, en die wordt ondersteund door jouw slimme deurbel. Houd rekening met diverse aspecten, zoals opslagcapaciteit, kosten en beveiligingsfuncties.

    2. Stap 2

      Maak een account aan

      Als je nog geen account hebt bij de gekozen cloudopslagdienst, maak er dan een aan. Als je al een account hebt, zorg er dan voor dat je de inloggegevens bij de hand hebt.

    3. Stap 3

      Verbind je deurbel met internet

      Zorg ervoor dat je slimme deurbel correct is aangesloten op je netwerk, aangezien deze cloudintegraties een stabiele internetverbinding vereisen. Je kunt je deurbel bedraad of draadloos (wifi) met internet verbinden, afhankelijk van de specificaties van je deurbel.

    4. Stap 4

      Configureer de cloudopslaginstellingen

      Open de app of het configuratiemenu van je slimme deurbel. Zoek naar opties voor videobeheer of cloudopslag en volg de instructies om je deurbel te koppelen aan je cloudaccount. Meestal zul je hiervoor moeten inloggen op je cloudopslagdienst en toestemming moeten geven voor toegang tot je cloudaccount vanuit de app van de deurbel. Configureer daarna je opslagvoorkeuren, zoals de kwaliteit van de video-opnames en tot wanneer je de beelden wilt bewaren.

    5. Stap 5

      Test de cloudopslag

      Test of de koppeling werkt door een testopname te maken met je deurbel en te controleren of deze correct wordt geüpload naar je cloudopslag. Het regelmatig controleren van je cloudopslag blijft hoe dan ook belangrijk om er zeker van te zijn dat je opnames correct worden opgeslagen en om de beschikbare opslagruimte te beheren.