type op laptop met op voorgrond allemaal computersymbolen verbonden met lijnen en cijfers
09.1.2024

Zo beveilig je jouw slimme deurbellen en sloten tegen hackers en cyberaanvallen

Slimme deurbellen en sloten zijn erg populair. Dit onder meer door het gemak en de verbeterde beveiliging die ze bieden. Recente studies hebben echter aangetoond dat deze apparaten kwetsbaar kunnen zijn voor hackers. Een onderzoek dat werd uitgevoerd door de consumentengroep Which? heeft bijvoorbeeld grote beveiligingsfouten aan het licht gebracht bij populaire slimme deurbellen, waardoor consumenten het risico lopen om in hun eigen huis doelwit te worden van cyberaanvallen. Deze apparaten, vaak verkocht op grote online marktplaatsen, kunnen soms gemakkelijk worden gehackt of uitgeschakeld door criminelen. Een zwak wachtwoordbeleid en het ontbreken van gegevensversleuteling waren enkele van de meest voorkomende problemen. Zelf kun je gelukkig het een en ander doen om jouw slimme sloten en deurbellen beter te beveiligen.

Op deze pagina over het beveiligen van slimme deurbellen en sloten

    Hackers en cyberaanvallers: motieven en werkwijze

    Hackers richten zich vaak op slimme deurbellen en sloten, omdat deze apparaten toegang bieden tot gevoelige informatie. Daarnaast kan men op die manier de controle krijgen over de toegang tot je huis. Via deze slimme apparaten kunnen hackers inzicht krijgen in je dagelijkse routines, identificeren wie je huis bezoekt en zelfs audio- en videogegevens verzamelen. Dergelijke informatie kan worden gebruikt voor criminele doeleinden, zoals inbraak, identiteitsdiefstal of zelfs afpersing. In sommige gevallen is het doel simpelweg het creëren van chaos of persoonlijke vendetta.

    Technieken om toegang te krijgen tot slimme deurbellen en sloten

    Hackers kunnen verschillende methoden gebruiken om toegang te krijgen tot slimme deurbellen en sloten. Dit kan variëren van het uitbuiten van zwakke wachtwoorden en onveilige netwerkverbindingen tot het gebruik van geavanceerde technieken. Vaak gaat het om phishing-aanvallen, waarbij deze hackers zich voordoen als legitieme partijen om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Andere methoden omvatten het uitbuiten van kwetsbaarheden in de software van het apparaat, het onderscheppen van de communicatie tussen het apparaat en de server of zelfs het gebruik van brute-forceaanvallen om toegangscodes te kraken.

    Motieven en doelstellingen

    Eenmaal hackers toegang hebben verkregen tot jouw slim slot of jouw slimme deurbel, kunnen ze heel wat dingen doen. Vaak gaat het vooral om het verzamelen van persoonlijke informatie. Het is niet ongewoon dat deze persoonlijke informatie daarna wordt verkocht op het dark web, waar anderen het kopen om ongure praktijken uit te voeren. Niet alle hackers hebben overigens slechte bedoelingen. Er bestaan ook ethische hackers die vooral lekken willen ontdekken en deze willen melden bij de producent. Soms krijgen ze hiervoor een beloning.

    • Persoonlijke informatie verzamelen (en verkopen), zoals namen van familieleden of gezichten van mensen.

    • Ongeautoriseerde toegang tot je huis verkrijgen door slimme sloten te ontgrendelen.

    • Je routines monitoren voor potentiële inbraakplanning.

    • Toegang krijgen tot video- of audiofeeds om je privacy te schenden.

    • Je apparaten gebruiken als deel van een groter botnet voor DDoS-aanvallen.

    • Andere slimme apparaten in je netwerk compromitteren.

    • Storingen opwekken om vervolgens contact op te nemen vanuit de “klantendienst”, in een poging om je op te lichten.

    • Schandalen creëren om concurrenten te versterken of aandelenkoersen te beïnvloeden.

    • Informatie verzamelen voor spionagedoeleinden.

    Voorbeelden van gehackte slimme apparaten

    Hoewel gevallen van gehackte slimme deurbellen, beveiligingscamera’s en sloten niet alomtegenwoordig zijn, zijn er wel degelijk enkele bekende voorbeelden die de risico's van onvoldoende beveiliging benadrukken. Een van de meest verontrustende incidenten vond plaats in 2019, toen een slimme Ring-camera in een kinderkamer werd gehackt. In dit geval was een hacker in staat om via de camera te communiceren met een achtjarig meisje, wat tot grote bezorgdheid leidde over de privacy en veiligheid van slimme apparaten. Dit incident en soortgelijke gevallen hebben fabrikanten van slimme apparaten, waaronder Ring, ertoe aangezet hun beveiligingsmaatregelen te versterken.

    Maatregelen om slimme deurbellen en sloten te beveiligen

    Er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om je deurbel en slim slot beter te beschermen. Veel begint al bij het kiezen van een veilig apparaat, maar ook zelf draag je verantwoordelijkheid. De onderstaande tips helpen je om je slimme deurbellen en sloten beter te beveiligen tegen hackers en cyberaanvallers.

    Sterke, unieke wachtwoorden gebruiken

    Het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor je slimme deurbellen en sloten is cruciaal. Kies wachtwoorden die een combinatie zijn van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd in ieder geval voor de hand liggende keuzes, zoals geboortedata of huisnummers. Het is ook belangrijk om voor elk apparaat een ander wachtwoord te gebruiken, om te voorkomen dat een hacker met één verkregen wachtwoord toegang krijgt tot al je apparaten. Regelmatig je wachtwoorden veranderen, helpt om het risico van langdurig onopgemerkte toegang te verminderen. Gebruik eventueel een wachtwoordmanager om al deze unieke wachtwoorden bij te houden.

    Tweefactorauthenticatie inschakelen

    Tweefactorauthenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe bovenop je wachtwoord. Zelfs als een hacker je wachtwoord weet te kraken, is het zonder de tweede factor (bijvoorbeeld een code die is verzonden naar je telefoon of biometrische verificatie) niet mogelijk om toegang te krijgen tot je apparaat. Activeer 2FA op alle apparaten en accounts waar het beschikbaar is. De tweede factor kan een sms-code zijn, een authenticator-app of zelfs biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

    Sterke netwerkbeveiliging

    Een sterk beveiligd thuisnetwerk is essentieel voor de beveiliging van je slimme apparaten. Zorg ervoor dat je wifi-netwerk beveiligd is met een sterk wachtwoord en de nieuwste WPA3-beveiliging, indien beschikbaar. Overweeg ook om een extra netwerk in te stellen voor je slimme apparaten, gescheiden van het netwerk dat je gebruikt voor persoonlijke apparaten, zoals laptops en telefoons. Dit helpt om te voorkomen dat hackers via je slimme apparaten toegang krijgen tot gevoelige persoonlijke gegevens.

    Veilige deurbel kiezen

    Bij het kiezen van een slimme deurbel of een smart lock, is het belangrijk om een model te selecteren met robuuste beveiligingsfuncties. Onderzoek naar beveiligingslekken of kwetsbaarheden in eerdere modellen en lees recensies over de beveiligingsprestaties. Een apparaat met regelmatige beveiligingsupdates en een goede reputatie op het gebied van privacy en gegevensbescherming is altijd een verstandige keuze. Kijk ook naar apparaten met ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals encryptie en automatische beveiligingsupdates.

    Formware van apparaten up-to-date houden

    Het regelmatig updaten van de firmware van je slimme deurbellen en sloten is essentieel om beveiligingslekken te dichten. Fabrikanten brengen vaak updates uit om bekende kwetsbaarheden aan te pakken, ook als ze nog niet zijn misbruikt. Schakel indien mogelijk automatische updates in of controleer regelmatig op beschikbare updates. Verklein met andere woorden de kans dat hackers kunnen profiteren van verouderde software en voer regelmatig updates uit.

    VPN gebruiken

    Een Virtual Private Network (VPN) kan de veiligheid van je slimme apparaten verhogen door je internetverbinding te versleutelen. Dit voorkomt dat hackers je onlineactiviteiten kunnen volgen of toegang kunnen krijgen tot gegevens die via het internet worden verzonden. Als je externe toegang tot je slimme apparaten nodig hebt, zorg dan dat deze verbinding verloopt via een veilige, versleutelde VPN-verbinding.

    Onnodige externe toegangen uitschakelen

    Beperk de externe toegang tot je slimme apparaten tot het noodzakelijke minimum. Veel slimme apparaten bieden de mogelijkheid om vanaf afstand toegang te krijgen, maar dit kan ook een potentiële ingang voor hackers zijn. Schakel dergelijke functies uit als je ze niet gebruikt en beheer zorgvuldig wie toegang heeft tot je apparaten.

    Activiteitenlogs monitoren

    Houd de activiteitenlogs van je slimme apparaten regelmatig in de gaten. Deze logs kunnen ongeautoriseerde toegangspogingen of ongebruikelijke patronen onthullen. Als je iets verdachts opmerkt, zoals een onbekende inlogpoging of een vreemde bedieningsactiviteit, onderneem dan onmiddellijk actie door je wachtwoorden te wijzigen en je beveiligingsinstellingen te herzien.

    Deel nooit wachtwoorden of toegangscodes

    Deel nooit je wachtwoorden of toegangscodes voor je slimme apparaten. Als je toegang moet verlenen aan een familielid of een gast, gebruik dan de gasttoegangsfuncties die veel slimme apparaten bieden. Dit geeft hen beperkte toegang zonder dat het nodig is om je hoofdwachtwoorden door te geven. Wees in ieder geval voorzichtig met wie je informatie over je beveiligingsinstellingen deelt.

    Geen informatie delen op sociale media of online forums

    Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media of online forums, vooral met betrekking tot je slimme apparaten. Informatie over hoe je slimme apparaten zijn ingesteld, wachtwoorden of schermafbeeldingen in de app kunnen door mensen met slechte bedoelingen worden misbruikt. Minimaliseer het delen van persoonlijke informatie die indirect je huisbeveiliging kan beïnvloeden.

    Gegevens lokaal en offline opslaan

    Overweeg om de informatie van je slimme apparaten, zoals de gemaakte beelden, lokaal en offline op te slaan in plaats van in de cloud. Dit verkleint het risico dat hackers toegang krijgen tot je gegevens via een cloudservice. Controleer of je apparaten de mogelijkheid bieden om gegevens lokaal op te slaan en zorg voor regelmatige back-ups.

    Apparaten niet met internet verbinden

    Veel slimme deurbellen en slimme sloten zijn met het internet verbonden. Het voordeel is dat je ze dan altijd en overal kunt aansturen. Het nadeel is dat ook mensen met slechte bedoelingen toegang kunnen proberen te krijgen tot jouw apparaten. Er bestaan ook slimme deurbellen en slimme sloten die niet met het internet zijn verbonden. Hiermee minimaliseer je het risico op externe cyberaanvallen.